In gesprek gaan?

Oude Middenweg 55,
2491 AC Den Haag
T 070 317 3450,
info@nictiz.nl

facebook linkedin twitter
Routebeschrijving


Postadres

Postbus 19121, 2500 CC Den Haag

Home  /  Home  /  Gebruik van eHealth

Infographic_eHealth-monitor_2014_thumbnail zwNederland staat voor de uitdaging om gezondheidszorg van goede kwaliteit, toegankelijk en betaalbaar te houden. eHealth biedt kansen om de vrijheid en zelfredzaamheid van patiënten te bevorderen en kan helpen om zorg doelmatiger te organiseren. Om inzicht te krijgen in de beschikbaarheid en het gebruik van eHealth-toepassingen door patiënten en zorgverleners in Nederland, vindt sinds 2013 het jaarlijks terugkerende onderzoek de ‘eHealth-monitor’ plaats. De eHealth-monitor is een onderzoek op initiatief van minister Schippers (VWS), uitgevoerd door Nictiz en het NIVEL.

Resultaten eHealth-monitor 2014
Nederlandse patiënten zijn in vergelijking met vorig jaar beter op de hoogte van het bestaan van eHealth-mogelijkheden bij hun zorgverleners. Voorbeelden zijn online herhaalrecepten aanvragen of vragen stellen aan de dokter via e-mail. Nederlandse artsen maken in vergelijking met 2013 nog meer gebruik van elektronische dossiervoering. Voor patiënten en zorgverleners zijn de voordelen van sommige eHealth-toepassingen nog onduidelijk. Voor een succesvolle eHealth-toepassing is een goede balans nodig tussen de investering (in geld en tijdsinspanning) en het resultaat (betere zorg, gemak en financiële vergoeding). Dit blijkt uit de eHealth-monitor 2014. Aan het onderzoek hebben dit jaar voor het eerst verpleegkundigen en verzorgenden meegewerkt.

Er is gekeken naar zes vormen van eHealth:

De uitkomsten van het onderzoek staan in een onderzoeksrapport, tabellenbijlage en infographic. Daarnaast hebben we in een webinar de eHealth-monitor toegelicht.